Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1975 ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Πρόκειται για μια επέτειο εορτασμού των αγώνων για την ισότητα αλλά και μια ηχηρή υπενθύμιση της αναγκαιότητας για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων παγκοσμίως!

Εν έτει 2021, 33.000 ανήλικα κορίτσια εξαναγκάζονται σε γάμο. Μια στις τρεις γυναίκες είναι επιζήσασα έμφυλης βίας!100.320.000 κορίτσια δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση μέχρι σήμερα. Λίγοτερο από το 25% των βουλευτών στο Κοινοβούλιο είναι γυναίκες, ενώ μόνο το 7% των παγκόσμιων ηγετών είναι γυναίκες!

Το φύλο μοιάζει, λοιπόν, σαν ένα καλοστημένο σενάριο! Η γυναίκα παρουσιάζεται ως μητέρα, σύζυγος, φροντίστρια και νοικοκυρά, άλλοτε ως δοτική, ευαίσθητη και παθητική και άλλοτε ως γκρινιάρα, αχάριστη, αδίστακτη και άσπλαχνη. Μια γυναίκα που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του ανδρικού κοινού φέρει συχνά την ταμπέλα του ανδρόγυνου, της λεσβίας, της γεροντοκόρης, ίσως και της τρελής! Μάλιστα, ο ιδεατός γυναικείος ρόλος συμβαδίζει με την τέλεια ισορροπία τόσο στην εμφάνιση όσο και στην προσωπικότητα έχοντας ως κεντρικό πυρήνα σύγκρισης το ανδρικό κοινό. Μια γυναίκα εξάλλου δικαιούται να φέρει λόγο, αρκεί να τον εκφέρει όποτε βολεύει τον άνδρα που έχει απέναντι της!

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα τα στερεότυπα για το γυναικείο φύλο συντηρούνται και συσκοτίζουν το οπτικό πεδίο των επιλογών που έχουν στην διάθεση τους οι γυναίκες. Η κοινωνική επίκριση για την εικόνα σώματος,την σεξουαλικότητα και την μητρότητα επιβεβαιώνει την ιδέα ότι η κοινωνία δικαίουται να έχει λόγο για την ζωή της. Όμως εάν το καλοσκεφτούμε, η βάση του προβλήματος έγκειται στην αναντίρρητη αποδοχή αυτής της ιδέας από εμάς.

Το φύλο μοιάζει λοιπόν σαν ένα καλοστημένο σενάριο. Αναρωτηθείτε, όμως, για την δική σας ζωή ποιος επιλέγετε να είναι ο σεναριογράφος;

Την φετινή χρονιά οι γυναίκες ανέλαβαν να αλλάξουν το σενάριο και όχι μόνο για την δική τους ζωή! Επέλεξαν να προκαλέσουν το στερεότυπο της παθητικής γυναίκας, του θύματος, και είχαν την τόλμη να μοιραστούν τα τραύματα τους με όλο τον κόσμο με την ελπίδα να μην βιώσει καμιά γυναίκα αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις ξανά, αλλά και με την προσμονή να φέρουν στο εδώλιο τους θύτες και να τους αποκαθηλώσουν από το βάθρο της παντοδυναμίας τους.

Πόση ευγνωμοσύνη και θαυμασμό αισθανόμαστε για όλες αυτές τις γυναίκες που δεν φοβήθηκαν τις ταμπέλες και τον στιγματισμό; Πόση ελπίδα και κουράγιο μας έδωσαν, καθώς αποτέλεσαν το φωτεινό παράδειγμα ότι οι ταμπέλες αποτινάσσονται, όταν εμείς οι ίδιες τις αποτινάσσουμε πρώτα από πάνω μας!

Γιατί τώρα… αναρωτήθηκαν πολλοί. Ίσως γιατί τώρα σταματήσαμε να εκλογικεύουμε το απαράδεκτο. Ίσως γιατί τώρα πια αγανακτήσαμε με τις μάσκες και επιλέξαμε να αποκαλύψουμε την αλήθεια, όσο ωμή και δυσάρεστη είναι. Επιλέξαμε να υπερπηδήσουμε το στερεότυπο του θύματος και να στρέψουμε την προσοχή μας προς την αλληλεγγύη,την συμπόνοια και την αλληλοστήριξη δημιουργώντας το παγκόσμιο κίνημα #MeToo .

Αναρωτηθείτε πόσες κοινές εμπειρίες μπορεί να βιώνουμε καθημερινά ως γυναίκες; Θυμηθείτε την τελευταία φορά που σας στραβοκοίταξαν ή σας επέκριναν επειδή ακολουθήσατε το μονοπάτι που πρόσταζε η καρδιά σας και όχι την πεπατημένη οδό…Ανακαλέστε την τελευταία φορά που σας παρότρυναν να μην ανακατεύεστε με τις ανδρικές υποθέσεις… ‘Αραγε πόσες φορές αισθανθήκατε διαφορετική, οργισμένη ή αδικημένη; Πόσα #MeToo χωράνε στην δική σας ζωή;

Μια μεταπόπιση είναι ικανή να επιφέρει αλυσιδωτές αλλαγές σε ένα σύστημα! Ήρθε η στιγμή, λοιπόν, να αποτινάξουμε το πέπλο του φόβου και της παθητικότητας από πάνω μας. Ήρθε η στιγμή να έρθουμε αντιμέτωπες με κάθε πρόκληση που μας εμποδίζει να νιώσουμε ο εαυτός μας!

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαχάτμα Γκάντι: “Ας γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο!” Ας επιλέξουμε να μιλήσουμε, να διεκδικήσουμε, να ενεργήσουμε και να υποστηρίξουμε όσους προασπίζουν τα γυναικεία δικαιώματα! Εξάλλου, ας μην λησμονούμε ότι όταν μια γυναίκα υποστηρίζει τον εαυτό της, υποστηρίζει όλες τις γυναίκες του κόσμου!

Εάν μου ζητούσαν να περιγράψω μια γυναίκα με μια λέξη θα ήταν αγωνίστρια! Αγωνίστρια για να φέρει εις πέρας όλα τα βάρη που της φορτώνει  η κοινωνία μέχρι σήμερα. Αγωνίστρια όμως και για την ζωή της! Παρότι η λέξη αυτή μοιάζει να αναγνωρίζει την δύναμη, το θάρρος και το σθένος των γυναικών, θα προτιμούσα να ζήσω την ημέρα που θα ξυπνήσω και οι γυναίκες δεν θα χρειάζεται να αγωνίζονται για τα αυτονόητα, αλλά να απολαμβάνουν τους καρπούς των προσπαθειών τους!

#ChooseToChallenge #IWD2021

 

Από τον/την Κατερίνα Φουρκιώτη

Ψυχολόγος,
Msc στην Κλινική Ψυχολόγια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *