Ψυχοσωματικά συμπτώματα: όταν η συνείδηση σιωπά, το σώμα παίρνει τον λόγο!

Οι ψυχοσωματικές διαταραχές είναι σωματικές ασθένειες οι οποίες δεν προέρχονται από οργανικά αίτια, αλλά αποδίδονται σε ψυχολογικούς παράγοντες. Για να διαγνωστεί κάποιος με ψυχοσωματική διαταραχή θα πρέπει πρώτα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για να αποκλείσει το ενδεχόμενο της οργανικότητας και να παρουσιάζει τα συμπτώματα για τουλάχιστον έξι μήνες.

Τα συνηθέστερα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι η έντονη κόπωση, η αϋπνία, η δύσπνοια, οι μυϊκοί πόνοι, οι στομαχικές διαταραχές, η στυτική δυσλειτουργία, ο πονοκέφαλος, οι ημικρανίες και τα δερματικά εξανθήματα. Τα συμπτώματα που προκύπτουν από τις ψυχοσωματικές διαταραχές επιφέρουν μεγάλη δυσφορία και δυσκολεύουν την καθημερινότητα του ατόμου,ενώ η σοβαρότητα και οι συνέπειες τους ισοδυναμούν με αυτές άλλων σωματικών διαταραχών.

Οι έρευνες δεν έχουν καταδείξει την αιτία για την εμφάνιση ψυχοσωματικών ασθενειών, έχουν όμως ανακαλύψει ότι το χρόνιο στρες αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την εμφάνισή τους. Οι σύγχρονοι φρενήρεις ρυθμοί της ζωής και τα καθημερινά στρεσογόνα γεγονότα δημιουργούν έντονο στρες στο άτομο το οποίο εκλαμβάνεται από τον οργανισμό ως απειλή.

Η “κατάσταση απειλής” ενεργοποιεί στον οργανισμό μας το Συμπαθητικό Νευρικό Σύστημα που συνδέεται με την δίεγερση και την ετοιμότητα μας να αντιμετωπίσουμε τους πραγματικούς και τους δυνητικούς κινδύνους. Η διαρκής διέγερση του οργανισμού μας λόγω του καθημερινού στρες έχει ως αποτέλεσμα την διαρκή ενεργοποιήση του Συμπαθητικού Νευρικού Συστήματος και την συνεχιζόμενη κατανάλωση ενέργειας για να ανταπεξέλθει στις αυξανόμενες απαιτήσεις. Μάλιστα, όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χαλαρώσει και να επέλθει σωματική εκτόνωση, τότε είναι αδύνατη η αποθήκευση της ενέργειας. Το Παρασυμπαθητικό Νευρικό Σύστημα που συνδέεται με την ξεκούραση και την αποθήκευση ενέργειας συναντά συνεχώς εμπόδια Έτσι χημικές ουσίες και ορμόνες δεν αξιοποιούνται επαρκώς από τον οργανισμό, ενώ όργανα του σώματος καταπονούνται μέχρι να εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα σωματοποίησης.

Εκτός από τις στρεσογόνες συνθήκες του σύγχρονου τρόπου ζωής, τραυματικά γεγονότα παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Παρελθοντικές τραυματικές εμπειρίες σε συνδυασμό με την εν γένει δυσκολία του ατόμου να κατανοεί και να εκφράζει τα συναισθήματά του συντείνουν στην εκδήλωση ψυχοσωματικής διαταραχής. Φαίνεται μάλιστα ότι στις περιπτώσεις που η συνείδηση αρνείται να δεχτεί τραυματικές αλήθειες, τότε το σώμα παίρνει τον λόγο.

Σύμφωνα με την Alice Miller, το σώμα μας δεν ψεύδεται ποτέ, αντιθέτως αναλαμβάνει να διαφυλάξει την αλήθεια που έχουμε βιώσει και προτιμάμε να απωθήσουμε από την συνείδησή μας!

Αναρωτηθείτε πόσες φορές στην ζωή σας έχει τύχει σωματικά συμπτώματα να μαρτυρούν την σωματική καταπόνηση ή την ψυχολογική εξουθένωση που βιώνετε την δεδομένη χρονική στιγμή. Επιπλέον, πόσες φορές σωματικά συμπτώματα έγιναν η αφορμή για να φροντίσετε περισσότερο τον εαυτό σας, να χαλαρώσετε το πρόγραμμα σας ή να αλλάξετε δυσλειτουργικές συνήθειες στην ζωή σας;

Από τον/την Κατερίνα Φουρκιώτη

Ψυχολόγος,
Msc στην Κλινική Ψυχολόγια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *