About

Βασιλική Π. Παππά

Ονομάζομαι Παππά Βασιλική και αποφοίτησα από το τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο τρίτο έτος των ακαδημαϊκών σπουδών μου, συμμετείχα σε πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Groningen της Ολλανδίας. Παράλληλα με τις σπουδές μου, ασχολήθηκα εθελοντικά με προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Στο τέλος των προπτυχιακών μου σπουδών, πραγματοποίησα την πρακτική μου άσκηση στο ψυχιατρικό τμήμα του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης όπου εκπαιδεύτηκα στη χορήγηση ψυχομετρικών εργαλείων και παρακολούθησα ατομικές συνεδρίες στα πλαίσια της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας.  

Το 2018 ξεκίνησα να παρακολουθώ το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Master in Business Administration) στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το ενδιαφέρον μου γύρω από τον κόσμο του επιχειρείν, γεννήθηκε όταν αντιλήφθηκα την σημαντικότητα της δράσης και της συμπεριφοράς των ατόμων στις επιχειρήσεις/ οργανισμούς, καθώς το κύριο συστατικό τους είναι οι άνθρωποι. Εκπονώ τη διπλωματική μου εργασία εξετάζοντας το φαινόμενο της εργασιακής εξουθένωσης σε επαγγελματίες ανθρωπιστικών επιστημών. Από τον Ιανουάριου του 2021, παρακολουθώ το επιμορφωτικό πρόγραμμα συμπληρωματικής εξ
αποστάσεως εκπαίδευσης «Κλινική Ψυχολογία Παιδιού και Εφήβου» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 2019 εργάζομαι στον εκπαιδευτικό όμιλο Ι.Ε.Κ. ΑΚΜΗ ως εκπαιδεύτρια, όπου διδάσκω το μάθημα «Ψυχολογία-Επαγγελματική Δεοντολογία». Παράλληλα εργάζομαι ως Ψυχολόγος στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Solidarity Now» στο πρόγραμμα “CFSH project” της UNICEF, πραγματοποιώντας συνεδρίες συμβουλευτικής σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά.

Τέλος, εδώ και πολλά χρόνια διευρύνω τους επιστημονικούς μου ορίζοντες σε Διεπιστημονικά Συνέδρια και Ημερίδες πλείστων ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων.

Κατερίνα Φουρκιώτη

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στα πλαίσια των σπουδών μου, ήμουν υπότροφος Erasmus για έξι μήνες στο Technische Universitat Dresden και έχω παρακολουθήσει το ετήσιο σεμινάριο στην Κλινική Ψυχολογία με την χρήση ψηφιακών μέσων σε συνεργασία με το Freie Universitat Berlin. Εκπόνησα την διπλωματική μου εργασία με θέμα: ” Ο ρόλος της γνωστικής επανεκτίμησης στην εμπειρία του στρες”, πραγματοποιώντας πειραματική έρευνα σε φοιτητές. Πραγματοποίησα την πρακτική μου άσκηση στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας της Κατερίνης και εργάστηκα ως συνοδός σε κατασκηνώση Αμεα.

Συνέχισα τις σπουδές μου ακολουθώντας τον κλάδο της Κλινικής Ψυχολόγιας. Το 2018 εισήλθα στο διετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κλινικής Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησα ποιοτική έρευνα με θέμα το νόημα που αποδίδουν οι νεαρές γυναίκες στην διαδικτυακή εικόνα σώματος και τις επιδράσεις του στην ζωή τους. Εργάστηκα για έξι μήνες στο τμήμα των Β’ οξέων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης . Έπειτα, εκπαιδεύτηκα για επτά μήνες στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δυτικού Τομέα και εργάστηκα για ένα χρόνο στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής παρέχοντας ατομικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας. Παράλληλα, συνεργάστηκα με το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Κατερίνης.

Την περίοδο του κορονοϊού εργάστηκα για τέσσερις μήνες ως Ψυχολόγος στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας παρέχοντας τηλεφωνική υπόστηριξη και δια ζώσης συνεδρίες σε ενήλικες για την διαχείριση της ψυχικής δυσφορίας λόγω της πανδημίας. Στο παρόν, εργάζομαι στην ΔΗ.ΠΑ.Κ. στα πλαίσια του πρόγραμματος Εστία ΙΙ προσφέροντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους αιτούντες άσυλο.

Έλενα Κουτσοπούλου

Ονομάζομαι Κουτσοπούλου Έλενα και είμαι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών μου σπουδών παρακολούθησα πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων, εστιασμένα κυρίως σε θεματικές όπως η Δικαστική Ψυχολογία και η Κλινική Ψυχοπαθολογία στο ιδιωτικό κέντρο ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής «περί Ψυχής». Παράλληλα, πραγματοποίησα την πρακτική μου άσκηση στο Ψυχιατρικό Τμήμα του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαιδεύσεως Θεσσαλονίκης όπου εκπαιδεύτηκα στη λήψη ιστορικού, στην αξιολόγηση κλινικών περιστατικών, στην υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος των ασθενών καθώς και στη διεξαγωγή κλινικών συνεντεύξεων και τη χρήση ψυχομετρικών εργαλείων (MMPI, T-A-T, Rorschach).

Συνέχισα την περαιτέρω κατάρτισή μου στο εξωτερικό, ακολουθώντας μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Newcastle της Αγγλίας (Newcastle University, UK) με αντικείμενο την Δικαστική και Εγκληματολογική Ψυχολογία (MSc Forensic and Investigative Psychology). Στα πλαίσια της διπλωματικής μου εργασίας, διεξήγαγα ποσοτική έρευνα με θέμα τον καταλογισμό της ευθύνης και της ενοχής στον δράστη ή/και το θύμα σε υποθετικά σενάρια βιασμού και την επίδραση της χρήσης κάνναβης στον καταλογισμό της τελικής ενοχής/ευθύνης. Παράλληλα, πραγματοποίησα την πρακτική μου για έξι μήνες στο δημόσιο φορέα Believe in children Barnardo’s (Newcastle, UK), όπου διετέλεσα καθήκοντα υπεύθυνης συντονίστριας ομάδων θεραπείας και διεξήγαγα προγράμματα στήριξης ευπαθών ομάδων. Στον προαναφερθέντα φορέα ανέλαβε για τέσσερις μήνες τον συντονισμό θεραπευτικών προγραμμάτων και την αξιολόγηση δραστών και θυμάτων βίας-σεξουαλικής κακοποίησης. Την ίδια περίοδο, εργάσθηκα επίσης στο πεδίο υποστήριξης οικογενειών με παιδιά με Δ.Ε.Π.Υ., αυτισμό και μαθησιακές δυσκολίες. Επιπλέον, συμμετείχα σε προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης κρατούμενων σε φυλακές υψίστης και μέσης ασφαλείας (Durham, London, Newcastle, UK) διενεργώντας κλινικές συνεντεύξεις και σχεδιάζοντας δομημένα προγράμματα παρέμβασης και θεραπείας.

Την περίοδο 2019-2020 υπήρξα εθελόντρια στη Γυναικεία Μη Κυβερνητική Εθελοντική Οργάνωση, Χ.Ε.Ν. Θεσσαλονίκης όπου συμμετείχα σε ενημερώσεις με αντικείμενο την έμφυλη βία σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και στο Mobile School της Μ.Κ.Ο. PRAKSIS, όπου πραγματοποιούσαμε street work παρεμβάσεις σε καταυλισμούς Ρομά (Διαβατά, Θεσσαλονίκη).

Από τον Φεβρουάριο του 2020, εργάζομαι ως Ψυχολόγος- Χειρίστρια Υποθέσεων Ασύλου στην Ασφαλή Ζώνη Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (Safe Zone) του Ελληνικού Συμβουλίου Προσφύγων (ΕΣΠ) πραγματοποιώντας ατομικές συνεδρίες με τους εξυπηρετούμενους καθώς και case management. Παράλληλα, είμαι Εκπαιδευόμενη Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια στο Κέντρο Συστημικής Μελέτης και Θεραπείας Θεσσαλονικής (Κε.Σ.ΜΕ.Θ.Θ.).